Categories
Uncategorized

3D-printeren – er dette fremtiden?

Hva er 3D-printing?

3D-printing eller også kalt additiv produksjon, er en produksjonsteknikk som tar utgangspunkt i en tredimensjonal digital modell. Ved denne produksjonsteknikken blir printeren brukt til å lage modeller og prototyper. 3D-gjenstander blir skrevet ut lag på lag, ved at det valgte materialet smeltes inne i printeren, for så å bli sprøytet ut gjennom et tynt skriverhode med svært høy presisjon. Munnstykket vil bevege seg basert på instrukser fra en datamaskin, og en forutsetning for å kunne produsere en gjenstand, er at det finnes en 3D-datafil av det som skal lages.

3D printere i Norge og fordeler og ulemper

3D-printing har blitt en stor trend, og ikke bare i hele verden men denne trenden utvikler seg også i Norge. I Norge vil vi finne ut hvordan vi skal bruke 3D-printeren til å endre arbeidsprosesser og utvikle disse. Det finnes mange fordeler og ulemper ved bruk av 3D-printeren.

Hvis vi i Norge ville satset på en slik maskin vil den kunne effektivt produsert nye varer der produksjonsprosessene til disse produktene blir endret. En annen fordel ved 3D-printing vil være at dette kan åpne for nye arbeidsplasser. Noen må klare å håndtere en slik maskin og designe materialer osv. og Maskinen kan selges på b2b markedet, eller b2c markedet. Å produsere produkter og varer gjennom 3D- printere er også mer miljøvennlig i mange situasjoner. Ulempen med denne printeren i Norge er at det kan også forårsake færre arbeidsplasser i yrker der produktene produseres mer effektivt ved en evt 3D-printer enn det gjør hos mennesker. En annen ulempe med dette kan være at denne maskinen er at faren for at folk vil skaffe seg 3D-printer hjemme og produsere produktene selv istedenfor å kjøpe de.

Bruk av 3D- printere i Helsesektoren

(bildet er hentet fra 3D printing technology boosts hospital efficiency and eases pressures (healtheuropa.eu))

Men 3D-printeren blir altså brukt til flere andre ting inne i helsesektoren, dette kan være 3D-modeller av organer eller en fot eller bein i kroppen osv. Alle organer kan 3D-printes. Ved å bruke denne metoden sparer de tid og kan i tillegg øve seg før de faktisk gjennomfører det på en levende pasient med ekte organer. Kirurgene kan forberede seg på forhånd av selve operasjonene og bli mer trygg på selve utførelsen av operasjonen, en slags treningsmetode kan man si. 3D-printere i helse sektoren blir som regel brukt innenfor kirurgi.

Men jeg fant en artikkel om at de har operert inn en 3D-printet gjenstand i en kropp. For Skåne universitetssykehus kan, trolig som det første sykehuset i verden, ved hjelp av 3D-printere produsere egne hodeskalleimplantater som deretter opereres inn. Den første vellykkede operasjonen er nylig utført som en del av en forskningsstudie.(21.12.2021. https://3dpnorge.no/2021/12/sykehuset-som-printer-sine-egne-implantater/).  

Dette er en veldig spennende artikkel og viser hvor langt man har kommet ved bruk av denne type teknologi. i 2006 for eksempel forsket NASA på om man kunne 3D-printe mat. Man kan jo bare lure på hva verdens teknologi er i stand til å gjøre i fremtiden.

Bildene er hentet fra:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *