Categories
Uncategorized

Er H&M sine bærekraftige tiltak bra nok?

I dette blogg innlegget skal jeg snakke om bærekraft og snakke hovedsakelig om hva den svenske klesprodusenten Hennes & Mauritz (H&M) gjør for bærekraft og for å være mer bærekraftige, og hvor bærekraftige de egentlig er. For som vi vet er H&M en svensk butikkjede og av verdens største innenfor produsering av Klær og tekstil. I tillegg har de butikker som er spredd rundt over hele verden. Organisasjonen FN har lagd 17 ulike bærekraftsmål, og ved disse målene har FN som mål å nå bærekraftsmålene innen 2030. Det er en plan for å finne ut hvordan man kan f.eks. utrydde fattigdommen, bekjempe ulikhetene og stoppe klimaendringer i verden, og ved de bærekraftsmålene finner man flere delmål. Men hvilke tiltak gjør egentlig H&M for bærekraft?

Ulike tiltak

Om du søker på H&M bærekraft i søkemotoren på google.no så dukker det opp en link til bærekraft siden til H&M ved en av de frste linkene som dukker opp. Hos denne siden deres kan man finne flere ulike tiltak som gjøres for å jobbe mot bærekraft

Det H&M også gjør er, siden 2013 så har de et eget program innenfor innsamling av klær. Dette inngår i at forbruker leverer inn hovedsaklige brukte klær, dette kan være av alle merker og lignende. Da leverer man inn klær som enten er slitte, ubrukte, klær man ikke bruker lengre eller som ikke passer lenger. Ifølge nettsiden står det at disse klærne havner i en av tre ulike kategorier. Disse kategoriene er bruktklær, gjenbruk eller resirkulering. Når forbruker leverer en pose eller bag med klær i en av disse boksene i butikken så oppnår man ulike fordeler og poeng som senere løses inn i kassen som videre fører til avslag på kjøpene dine i fremtiden. Dette er et fint tiltak ettersom kundene får flere fordeler av å opptre bærekraftig og H&M gjør det lett for kunder å gjøre dette. Man kan si att denne situasjonen kan kalles for Vinn-Vinn. Gjennom dette programmet som har vart siden 2013 så har de klart å samle inn nesten 30 tonn med klær og tekstiler og dette tilsvarer rundt 150 millioner t-skjorter.

H&M uttaler seg en del om at de ønsker å endre motebransjen og de skal bli enda bedre og enda mer bærekraftige, samt hvordan å gjøre dette. H&M har for eksempel innenfor emballasjen deres, byttet ut alle plastposer som de hadde tidligere, til papirposer istedenfor. De har også i tillegg gjenbruksposer i økologisk bomull som enda et alternativ. Det står noe om at ved bestilling på nett og transport så blir det fortsatt brukt emballasje av plast, men dette er noe H&M vil jobbe videre med å få dette fjernet. Hver eneste bestilling på nett skal bli levert i emballasje av papir, noe som er et mål for dem og de ønsker å nå dette mot slutten av 2022 som er i år.

H&M har også fått mye tyn tidligere ved barnearbeid og for dårlige arbeidsvilkår for tekstilarbeidere. Dette går under de sosiale og de økonomiske dimensjonene og de tiltakene som er blitt gjort av H&M for å forebygge dette er at de inngikk et forbud mot tvangsarbeid og barnearbeid. Og i tillegg utgitt mer rettferdig lønn til de ansatte.

bra nok?

Vi kan se at H&M har gjort mange gode tiltak for å opptre bærekraftige og jobbe seg mot bærekraft. Bærekraftmål 12 handler om forsvarlig produksjon og forbruk. Men det vi kan se er at, selv om det er mange gode tiltak så strider H&M mot FNs bærekraftsmål nr 12 ved at høyt forbruk og høy produksjon. Er dette godt nok?

bilder er hentet fra:

  • https://finansavisen.no/nyheter/handel/2021/07/01/7698668/hennes-and-amp-mauritz-snudde-kraftig-underskudd-til-overskudd
  • https://www.huffpost.com/entry/what-hm-doesnt-want-you-to-be-conscious-about_b_581252a3e4b09b190529c1fe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *